Diabetespodotherapie
Voetproblemen bij diabetes
Wereldwijd lijden ongeveer 347 miljoen mensen aan diabetes. In Nederland zijn dat er 1.2 miljoen! Elke week komen er in Nederland 1000 patiënten bij. Voetcomplicaties zijn de ernstigste en ook meest kostbare complicaties van diabetes.
Een podotherapeut speelt een belangrijke rol in de voetzorg voor mensen met diabetes. Diabetes mellitus kan na verloop van tijd zorgen voor veel lichamelijke problemen. Eén van deze problemen is de verslechterde doorbloeding in het lichaam. Een goede doorbloeding is onder andere belangrijk om wonden goed te laten genezen. Ontstaat bij iemand met diabetes een voetwond, dan geneest deze vaak erg langzaam.
In Nederland krijgt ongeveer 15% van alle diabetespatiënten een voetwond. Het tijdig onderkennen van en reageren op diabetesproblematiek is absoluut noodzakelijk om een goede zorg voor patiënten met diabetes mellitus te kunnen garanderen.
Wanneer er complicaties optreden in de voet heet dit een ‘diabetische voet’ of een ‘risicovoet’. De complicaties van voetproblemen bij diabetes kunnen ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid. In de meeste gevallen betreft het een slecht genezende wond. Deze ziet er aanvankelijk onschuldig uit, maar kan leiden tot ernstige infecties. Indien de voetinfectie zich uitbreidt kan dit zelfs een amputatie tot gevolg hebben. Wij vinden het erg belangrijk dat u als patient goed begrijpt waardoor voetproblemen kunnen ontstaan bij diabetes mellitus. Wonden aan de voeten ontstaan namelijk nooit zomaar. De behandelaar(s) van uw voetproblemen leggen u graag uit wat u zelf kunt doen om voetproblemen te voorkomen.
Belangrijkste voetproblemen bij diabetes
Beschadiging van de zenuwen (neuropathie)
Diabetes kan uw zenuwen beschadigen. Hierdoor kan het gebeuren dat u minder of geen gevoel meer in uw voeten waarneemt. U voelt geen pijn meer, waardoor onopgemerkt drukplekken en wondjes kunnen ontstaan. De beschadiging van de zenuwen wordt neuropathie genoemd.
Verminderde doorbloeding (angiopathie)
Diabetes kan tot gevolg hebben dat het bloed minder goed door uw lichaam circuleert. Het lichaam heeft een goede doorbloeding onder andere nodig om wondjes te kunnen genezen. Bij diabetes genezen wondjes vaak erg langzaam. Het is dan ook belangrijk dat het ontstaan van wondjes en drukplekken wordt voorkomen. De verminderde doorbloeding wordt angiopathie genoemd.
Gewrichten bewegen minder gemakkelijk
Diabetes verstoort uw bloedsuikerspiegel. De eiwitten in spieren, pezen en kapsels worden aangetast, waardoor bindweefsel verstijft en verdikt. Daardoor kunnen de gewrichten minder gemakkelijk bewegen en kan het gebeuren dat uw voeten of tenen een andere stand aannemen. Deze afwijkende stand kan extra druk en wrijving in de schoen veroorzaken, waardoor de kans op drukplekken en slecht genezende wondjes toeneemt.
Alle podotherapeuten bij Podotherapie Pero zijn bekwaam in het behandelen van de diabetische voeten. Melanie Windmulder en zijn Mieke Pero gespecialiseerd in de behandeling van complexe voetproblemen bij diabetes mellitus, zij zijn beiden afgestudeerd als diabetespodotherapeut. Beiden werken wekelijks op een diabetische voetenpoli in het St. Annaziekenhuis in Geldrop.
Kathy van Wees, Kim Welten en Diana Voets zijn medisch pedicure en hebben als pedicure de hoogste opleiding achter de rug voor de verzorging van de diabetische voet. Zij zijn bekwaam uw voeten goed te verzorgen en adequaat te reageren bij mogelijke problemen. Zij hebben altijd de mogelijkheid een van de (diabetes)podotherapeuten te raadplegen.