Kindervoet

De kindervoet is nog volop in ontwikkeling en kan daardoor niet worden vergeleken met een volwassen voet. Ook kinderen kunnen met voetklachten terecht bij de podotherapeut. Door onderzoek kan de podotherapeut de oorzaak van voetklachten bij uw kind vaststellen. 

Bekijk de folder

 

Ontwikkeling kindervoet

Ouders maken zich vaak zorgen over de stand van de voeten en benen van hun kind. Vaak is deze bezorgdheid niet nodig. In de meeste gevallen gaat het om de normale ontwikkeling van de kindervoet.

0-2 jaar: Op deze leeftijd zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Uw baby oefent de voet- en beenspieren door te trappelen met de voetjes. De voet ziet er nog erg plat uit omdat er een dik vetkussen onder de voet aanwezig is. In de eerste jaren verdwijnt dit vetkussentje en ontstaat er langzaam een voetholte. Dit is ook de fase waarin uw kind de eerste stapjes zal maken (met 10-18 maanden). Het zetten van de eerste stapjes gaat meestal vanzelf. Uw kind zal gaan staan en lopen wanneer de voet- en beenspieren hier klaar voor zijn. Forceer dit proces daarom niet. 
Wanneer de eerste stapjes binnenshuis plaatsvinden is het niet nodig om uw kind schoenen te laten dragen. Het lopen op blote voeten of op sokjes helpt de voeten en spieren normaal te groeien en kracht te ontwikkelen. Buitenshuis zullen de babyvoetjes natuurlijk wel beschermd moeten worden.

2-6 jaar: Door het staan en het lopen kan de stand van de benen veranderen van een O-stand naar een X-stand. Dit gebeurt geleidelijk. Ook zijn vaak de voeten van uw kind nog plat. Dit gaan in de meeste gevallen vanzelf over wanneer het zesde levensjaar gepasseerd is. In deze fase ontwikkelt de kindervoet zich continue. Het is daarom raadzaam om de schoen- en sokmaat iedere paar maanden te controleren. Het kan nodig zijn deze te vernieuwen, om zo de voeten de mogelijkheid te geven goed te groeien. Wanneer u merkt dat het ene been meer naar binnen staat of de ene voet platter is dan de andere voet wordt dit als afwijkend gezien.

6-8 jaar: De X-stand verminderd en er ontstaat een normale stand van de voeten en benen. De benen behoren nu recht te staan en de voeten behoren een normale voetboog te hebben.

 

Wanneer naar de podotherapeut?

Vaak zijn de zorgen van ouders over de voetstand en het looppatroon van hun kind onnodig maar in sommige gevallen kan het looppatroon van hun kind wel voor problemen zorgen.  Is er bij uw kind sprake van onderstaande situaties dan kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de podotherapeut.

Een verkeerde voetstand kan gevolgen hebben voor de stand van de knieën en/of heupen en rug. Bij een voetonderzoek zal daarom ook gekeken worden naar de totale lichaamshouding.

Klaagt uw kind over pijn in zijn of haar voeten? Bent u benieuwd waarop u moet letten wanneer u nieuwe schoenen koopt voor uw kind? Of wilt u weten hoe een behandeling bij de kinderpodotherapeut verloopt?.Maakt u zich toch zorgen over de voet- of beenstand van uw kind? Neem dan gerust contact op.

Podotherapie Pero is aangesloten bij het Netwerk-Kind-en-Beweging en kan daardoor snel overleggen met kinderfysiotherapeut, kinderergotherapeut of GGD-arts wanneer een multidisciplinaire behandeling gewenst is.

Copyright © 2024 Podotherapie Pero | Algemene voorwaarden - Privacybeleid
Copyright © 2024 Podotherapie Pero
Algemene voorwaarden
Privacybeleid
Webdesign & CMS by Downdijk